AKU@REDANG: CHAPTER 5
sambung lagik....hehehehe...lepas gotong royong tu,kitorg balik, petang ade sukaneka......malam tu free.....duk rehat2 dengan family....besoknye,kitorg berkesempatan pi taman marin....aku pi kejap je sebab lepas tu aku join ayah aku pi angkat bubu.....taman marin ni sebenarnye aku da pi ari sebelumnye,join ayah angkat mmbr aku....dia ade bot pelancong....sampai kul 11 aku join lak ayah aku baik bot dia......
mula2 tu mmg la best tapi,tiap kali bot ayah aku berenti,bot ayah aku akan bergoyang ikut ombak...da setiap kali tu la aku jd pening....hehehehehe....bukan rahsia la,da pening2 tu,muntah la jugak sekali....tapi budak2 yang ikut tu tak perasan aku muntah.....hehehehe....akhirnye diorg tau jugak bile da naik kedarat......
6 bubu dinaikkan cuma 1 je ade isi.....ikan dia best gile....besar la jugak.....cume aku kesian sangat,diorg susah payah buat bubu,tapi kene curi ikan dia.....mmg aku terkilan sgt, kesian aku tgk ayah aku n pakcik2 yang lain...muka frust......seb bek ada satu yang mengena......ceria la skit diorg......aku emo gile time tu.....tapi diorg rilek je.....diorg kata da selalu da kene curik.....lumrah dah.....bile dipikirkan balik ok la jugak coz diorg still ade cr lain mcm memukat yang datangkan lbey banyak hasil......
malam tu ape lagi,buat bbq la....dikala org lain aku tak tau buat ape....best woooo ikan tu,tak amik lak gambar....aktiviti kitorg lain ade jugak,ade gak masuk masjid,ari jumaat aku kenselkan program pagi sebab ade yang kata mak angkat komplen kata kurang masa dengan family...tapi ade gak yang marah kata nape la kensel dikala diorg mmg tak buat ape pown.....ape nak buatkan,da aku yang batalkan,aku la yang hadap semua....ari last sabtu,kitorg kumpul awal pagi kat balai raya,majlis stat awal sebab bot yang bawak kitorg mintak naik awal sebab nnt air surut dalam tengahari...jd takut tak dapat masuk kat jeti nnt....aktiviti lepas tu mcm biase....takde yang ganjil....dalam tengahri kitorg da bertolak balik da...



Nukilan Hati,
Posted by Picasa
0 comments | | edit post
Reactions: 
AKU@REDANG: CHAPTER 4
ok sambung lagi....malam tu lepas bg motivasi kat budak2 sekolah, kitorg duk lepak kat balairaya bungkus hadiah untuk acara sukaneka esoknye......siap buat pertandingan bungkusan hamper tercantik....hehehehehe malam tu abes kul 1pg....

esoknye kitorg pi tepi pantai....nak bersihkan pantai, pantai ni boleh tahan panjang gak....jenuh nak berjalan.....pg tu da sampai,sponsor air dan plastik sampah,lambat lak nak sampai....tggu la,duk main2 dulu.........time da penat2 tu la org BERJAYA RESORT datang.....mule la kutip sampah dr hujung ke hujung
pasir pantai tu mmg putih....sampaikan aku silau,nak bukak mata pun takleh.....sebab putih sangat....halus betul pasir dia....ish.....mmg hebat ciptaan tuhan...so,kutip punye kutip,amik gambar skit....sambung balik kutip
disebabkan terlalu panas aku tanak la mandi...ngeri gile di tgkkan.....da la petag lepas motivasi tu kitorg da dtg pantai ni,mandi....lame gile,hangus da pown.....hehehehe....pantai dia mmg best,air dia sangat biru....sampai ape ko buat dalam air bley nampak.......cantik tul...cube la tgk pic bawah ni......cantikkan??? sebelum gambar ni diambil, en syed( yang baju putih tu) tetibe melompat.....hehehehe rupenye ade ikan pari duk kat tempat kitorg nak duduk tu....besar la jugak.....hehehehe
actually gambar yang bawah ni time semalam tu,lepas motivasi tu....hehehehe termasuk la dalam chapter nih



Nukilan Hati,
Posted by Picasa
0 comments | | edit post
Reactions: 
AKU@REDANG: CHAPTER 3
lepas je pembahagian anak angkat,kitorg tggu jap dengar ucapan YB,pastu terus balik rumah masing2....rumah aku abes jauh dah...kene jalan kaki tuuuu.....huhuhuhu.....family angkat aku best,ayah keje nelayan,mak suri rumah,anak ade 4....3 lelaki sorg perempuan.....jd takde la aku janggal sgt.....yang aku janggal bie diorg cakap terengganu.....hehehehe,yang biase2 punye aku paham la,sekali bile stat pekat punye....tak paham sepatah langsung aku dibuatnye.....hehehehehe

so, keesokan harinye, aku bangun lambat....hehehe ye la penat tu naik bas.....lenguh punggung dibuatnye, memandangkan aku adalah tukang tgk2....jd tak kisah la kalau aku sampai lambat....hehehe...rilek je adik angkat aku hantar aku pi sekolah 15 minit lambat.....pic bawah ni aku sarapan dengan ajk2 lain.....sarapan yang ni kene beli....makan la kuih ape yang ada.....actually aku da makan da sebelum tu....kalau korg nak tahu...tiap2 pagi aku makan nasi dagang sebagai sarapan tau,kalau takde nasi lemak....huhuhuhuhu....lenguh perut aku,biasenye nasi dagang aku makan tengahri takpun malam.......nasib baik perut tak meragam, ye la perut aku ni kalau makan berat skit, msti nak melawat bilik yang satu tu....
sepanjang program ni aku duk je tgk....tgk.....tgk....dan tgkkk jek....heheheh best dan boring tul keje aku...ade la sesekali idea aku diminta,aku bagi la mane2 yang aku terlintas...kalau tak aku buat muka blur je la....kalau da ngantuk sangat aku jalan2 la satu sekolah...budak2 ni bawak kumpulan diorg merata2....tapi ok la jugak,takde la aku mengantuk sangat kan??? hehehe
yang ni bile boring aku da tahap gaban.....hehehehe...actually ni time sesi petang,ade permainan,sementara diorang buat preparation,aku tunjuk la skill tepuk2 aku.....
yang bawah ni lak jd mangsa aku....sj je tarik diorg...kalau korang nak tau, diorg ni pemalu.....jd kene la aku tarik bawak naik atas pentas.....biar bg berani skit....yang perempuan tu sanggup menyuruk belakang budak lelaki sebab malu sangat2.....
sedikit pasal diorg....diorg ni antara penduduk pulau redang yang aku jumpa.....dalam sekolah ni ade 200 lbey org, tapi yang terlibat darjah 4 sampai 6.....kalau yang pandai, terlalu pandai...kalau yang sengal terlalu sengal.....ade tu yang tak tau menulis, ade yang tak tau membaca, 2 suku kata pandai la,masuk perkataan 3 suku kata, trus bler.....yg best yg satu ni, tau huruf abc sampai g je....tk tau nape...kitorg berjaya tambah satu huruf je....h......bila nak masuk i...terus blur....cian betul aku tgkkan


Nukilan Hati,
Posted by Picasa
0 comments | | edit post
Reactions: 
AKU@REDANG: CHAPTER 2
alhamdulilah akhirnye tibe jugak ke jeti....dapat jugak aku berpijak pada tanah......huhuhuhu......kitorg punggah barg...uiii penuh satu bas brg....dr jeti nak ke tempat bas kene jalan kaki lak....tak amik la gambar....pastu jumpe la papan tanda yang bawah ni.....hehehe sempat la bergambar jap....pastu kitorg tggu la bas BERJAYA RESORT....2nd trip punye....actually diorg sponsor kitorg punye pengangkutan kat sana tau
jadi sementara menunggu dan kehausan,singgahla kat kedai ni...minum teh o ais......teh o ais dia punye warna,mcm kordial oren.....haaaaa gambar lak takde....tapi masih rase teh la....hehehehe...lega la skit aku.....
sampai je kat kampung....lame tau sampai gambar yang bawah ni diambil....duk tggu YB tak sampai2....da feedup, aku tlg la org kampung bahagikan anak angkat......saat tu la gambar bawah ni di ambil....hehehe



Nukilan Hati,
Posted by Picasa
0 comments | | edit post
Reactions: 
AKU@REDANG: CHAPTER 1
assalamualaukum semua,dipendekkan cerita kalini aku nak kongsikan cerita....baru2 ni aku melawat ke redang, ni antara gambar yang ada untuk ditatap semua la yer...gambar 1st yang atas ni time tggu bot dtg....actually bot mmg da ada,tp duk tggu driver dia tak dtg2.....hehehe...yang bawah ni time angkat barang masukkan dalam bot.....aku dengan 2 org belakang aku tu jd mandur je sebenarnye....heh,heh,heh

yang ni lak dalam boat tu....aku tak pakai life jacket pasal tak cukup....lagi satu jacket yang ada tak muat la.....huhuhuhu nape la diorg tak buat jacket besar2....yang bawah ni dalam bot ag,time aku da busan gle....lame tu nak sampai redang...penat lak rasenye menunggu



Nukilan Hati,
Posted by Picasa
0 comments | | edit post
Reactions: 
  • saya la ni

    saya la ni

    MY TWITTER

    Berita Harian: Mutakhir

    NST Online: Latest

    proudly brought to you by Nuffnang